کد خبر: 41450 ، سرويس: ستون راست
تاريخ انتشار: 29 دي 1402 - 18:31
افزایش مصادیق مجرمانه در فضای مجازی
مصادیق موارد مجرمانه در توئیتر و جرائم آن اززبان قاضی ارشد دیوان عالی کشور،توییتر در اجرای دستور قضایی فیلتر شده و تخلف از دستور قضایی پذیرفته نیست»

نوای جنوب:«عضویت در این شبکه‌های فیلترشده تخلف است، چرا که وقتی انجام امری در اجرای قوانین و مقررات یا دستور قضایی ممنوع شد، رعایت نکردن مقررات هم نوعی تخلف محسوب می‌شود





نوای جنوب:عبدالصمد خرم‌آبادی،قاضی دادسرای دیوان عالی کشور و معاون  سابق دادستان کل کشور و دبیر کمیته تعیین مصادیق مجرمانهدر مورد عضویت در توئیتر و حضور افرادی چون آذری جهرمی می گوید، «عضویت در این شبکه‌های فیلترشده تخلف است، چرا که وقتی انجام امری در اجرای قوانین و مقررات یا دستور قضایی ممنوع شد، رعایت نکردن مقررات هم نوعی تخلف محسوب می‌شود. توییتر در اجرای دستور قضایی فیلتر شده و تخلف از دستور قضایی پذیرفته نیست» اگر این عضویت صحت داشته باشد، عملاً نوعی تبلیغ شبکه‌های اینترنتی ممنوعه توسط متولیان شبکه ملی اطلاعات محسوب می‌شود و نقض غرض است.»

قانون در مورد نشر اکاذیب در فضای مجازی مانند توئیت زدن می گوید:نشر اکاذیب به معنای انتشار و اشاعه اخبار دروغ و وقایع خلاف واقع به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی  است. هر کس به قصد ضرر زدن به دیگران یا تشویش اذهان عمومی اقدام به بیان اکاذیب کند، مجرم محسوب می‌شود.

نشر اکاذیب از جرایم مطلق است و تحقق آن موکول به وقوع نتیجه ضرر یا تشویش نیست. در اظهار اکاذیب اعمال معینی به شخص یا اشخاص نسبت داده نمی‌شود بلکه اخبار یا مطالب بی‌ اساس به‌طور کلی اظهار می‌شود. بین اتهام نشر اکاذیب و جرم افترا تناسب و نزدیکی وجود دارد و مجازات هایی مشابه هم دارند. 

نشر اکاذیب یکی از عناوین مجرمانه‌ای است که در قانون برای آن جرم و مجازات تعیین شده است و با توسعه فضای مجازی و ایجاد شبکه‌ای اجتماعی مانند توئیتر  نشر اکاذیب در فضای مجازی بیش از پیش خود را نمایان کرده است. بر اساس ماده ۱۸ قانون جرایم رایانه ای هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سامانه رایانه ای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از این که از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت (درصورت امکان) قابل مجازات است. همچنین در فصل بیست و هفتم کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی از ماده ۶۹۷  تا ۷۰۰  در خصوص افتراء و توهین و هتک حرمت است. عناوین جرم نشر اکاذیب یا اشاعه اکاذیب برگرفته از متن ماده 698 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی و شامل هر دو مصداق اعمال مجرمانه جرم یعنی اظهار اکاذیب و جرم انتساب اعمال خلاف حقیقت به دیگران است.  

به موجب ماده 698 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی عنوان شده است: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی اظهار کند یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقت راساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحا ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا خیر، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا 74 ضربه محکوم شود.» در این ماده، قانونگذار «اظهار کردن» را به عنوان رفتار مرتکب شرط وقوع جرم دانسته است.

بر اساس بند 8 ماده 6 قانون مطبوعات، افترا و توهین به اشخاص از طریق انتشار عکس یا کاریکاتور منع شده است و بر اساس ماده 30 همین قانون، انتشار هر نوع مطلب مشتمل بر تهمت، افترا، فحش و به کار بردن الفاظ رکیک یا نسبت های توهین آمیز و نظایر آن به اشخاص ممنوع است. 

لينک خبر:
https://www.navajonob.ir/fa/posts/41450