نوای جنوب:
نوای جنوب:
نبود هیاتانتخاب در جشنواره امسال سبب شده علاوهبر حضور درام، تماشاگر چندین فیلم در گونه کودک، یک فیلم در حوزه وحشت، چند فیلم در گونه دفاع مقدس، یک انیمیشن، یک کار اکشن و چندین فیلم در حوزه سینمای کمدی باشیم؛ بنابراین تا همینجا هم میتوان اذعان کرد که با جشنواره متفاوتی مواجه هستیم که هیاتداوران آن، به جای تصمیمگیری از میان ۳۳ فیلم بخش سودای سیمرغ و نگاه نو، حالا به جمعیت ۶۲ فیلمی رسیدهاند و این برای نخستینبار است که چنین اتفاقی در جشنواره فیلم فجر ما میافتد؛ اتفاقی که امیدواریم برخلاف برخی شائبههای دورههای قبلی، به برخی جهتگیریها و انتخابهای عجیب داوران ختم نشود.
در ادامه به فیلمهای جشنواره امسال خواهیم پرداخت و ذکر این نکته مهم که هیچ دورهای از جشنواره فجر مانند این دوره، با تنوع سوژه و گونه همراه نبوده است.
روزی روزگاری آبادان
کارگردان: حمیدرضا آذرنگ
تهیهکنندگان: عبدالله اسکندری و علی اوجی
بازیگران: فاطمه معتمدآریا، محسن تنابنده، الهام شفیعی، هیراد آذرنگ و سهیل جمالی
داستان: خانواده پنجنفره «مصیب چرخیده» در آخرین روز سال مشغول خرید شب عید هستند، اما به دلیل حال بد مصیب که ناشی از گرفتاریاش به مواد مخدر است، کشمکشی میان آنها در میگیرد و در اوج تلاش خیری مادر خانواده برای به آرامش رساندن خانواده به ناگاه اتفاقی غیرمنتظره همه آنها را غافلگیر میکند.
تکمله: پروسه ساخت این فیلم به دلایلی، چون فراهم نبودن شرایط و کرونایی شدن چند تن از عوامل، کمی طول کشید. با این حال آذرنگ در نخستین ساخته بلند سینمایی خود، با وفاداری به مردم جنگزده جنوب کشور، داستان خود را با این محوریت جلوی دوربین برد. فیلمی که او، نمایشنامهاش را سال ۸۴ با همین عنوان در سالن قشقایی مجموعه تئاترشهر روی صحنه برد و مورد تقدیر قرار گرفت. شنیدهها حاکی از بازی قابلتوجه فاطمه معتمدآریا در این فیلم است.
کارو
کارگردان: احمد مرادپور
تهیهکننده: حسین صابری
بازیگران: مریلا زارعی، پیمان مقدمی و حبیب پاینده
داستان: کارو نوجوان کرمانشاهی بعد از سالها تمرین به تیم ملی کشتی دعوت میشود اما...
تکمله: «کارو»، چهارمین ساخته احمد مرادپور است که در سازمان هنری - رسانهای اوج و بهعنوان نخستین محصول «مرکز فیلم و سریال عصر» تولید شده است. شنیدهها حاکی از بازی متفاوت مریلا زارعی در این فیلم است که وی را بهعنوان یکی از نامزدهای دریافت سیمرغ نقش اول بازیگر زن مطرح میکند. فیلمبرداری کار، سال گذشته آغاز شد، اما بهدلیل شرایط و سرمای سخت در کوهستانهای سرد استان اردبیل، به جشنواره سال گذشته فجر نرسید تا نخستین رونمایی از آن در جشنواره امسال باشد.
خط فرضی
کارگردان: فرنوش صمدی
تهیهکننده: علی مصفا
بازیگران: سحر دولتشاهی، پژمان جمشیدی، حسن پورشیرازی، آزیتا حاجیان، امیررضا رنجبران و صدف عسگری
داستان: سارا به همراه همسرش حامد و دختر خردسالشان به یک عروسی در شمال ایران دعوت شدهاند، اما حامد به دلیل مشکلات کاری نمیتواند به این سفر برود و این، سرآغاز اتفاقی است که زندگی سارا را دگرگون میکند.
تکمله: فرنوش صمدی پس از کلی افتخارآفرینی در جشنوارههای معتبر جهانی که بابت فیلمهای کوتاهش به دست آورد، از دو سال پیش به عضویت آکادمی اسکار درآمد و حالا در نخستین تجربه کارگردانی فیلم بلند، به یک ملودرام زنانه رسید. فیلمی که مانی حقیقی را بهعنوان مشاور کارگردان میبیند و تصویر جدیدی از نقشآفرینی پژمان جمشیدی در نقشی ملتهب پیشگاه مخاطب میگذارد. ضمن اینکه از هماکنون باید سحر دولتشاهی را در مقام یکی از مدعیان جدی سیمرغ جشنواره امسال قرار داد.
بعد از اتفاق
کارگردان: پوریا حیدریاوره
تهیهکننده: شهاب حسینی
بازیگران: رضا کیانیان، جواد عزتی، گلاره عباسی، ستاره پسیانی، بهرام افشاری، نیما شعباننژاد، یسنا میرطهماسب، علی انصاریان و روحالله جعفری
داستان: کودکی به نام روحالله که بعد از یک اتفاق ناگوار تصمیم میگیرد با شرایط کنار بیاید و به دنبال اهدافش برود.
تکمله: فیلمی که نخستین رونمایی از آن در جشنواره کودک اصفهان بود. در همان جشنواره کودک نیز به واسطه نام شهاب حسینی بهعنوان تهیهکننده و ترکیب بازیگران نامآشنای بسیاری که در اقدامی کمسابقه در یک کار نوجوان حضور به هم رسانده بودند، سبب شد تا دایره نگاهها به سمت این فیلم معطوف شود. «بعد از اتفاق» اگرچه در همان جشنواره توانست جایزه ویژه یونیسف را از آن خود کند، اما برخی منتقدها، از این فیلم بهعنوان «پدیده جشنواره کودک سال ۹۹» نام بردند و ساختار نوین آن را ستودند.
قاتل و وحشی
کارگردان: حمید نعمتالله
تهیهکننده: حمید نعمتالله و عباس نادران
بازیگران: لیلا حاتمی، امین حیایی، شهرام حقیقتدوست و ستاره اسکندری
تکمله: قرار بود نخستین رونمایی از فیلم در جشنواره سال گذشته باشد که متاسفانه به دلیل اختلافهایی که بر سر مالکیت به وجود آمد، به بزرگترین غایب جشنواره سال گذشته تبدیل شد. فیلمی که از زمان نگارش فیلمنامه تا پایان مراحل فنی آن چیزی بیش از دوسال به طول انجامید. شنیدههای ما حکایت از یک اکشن متفاوت در تاریخ سینمای ایران دارد که همهچیز آن سر جای خودش است و حمید نعمتالله را در جایگاه فاخرتری به نسبت دیگر ساختههایش که تماما با اقبال مواجه شدهاند، قرار میدهد. «قاتل و وحشی» یکی از مهمترین فیلمهای جشنواره امسال است که باید سهم پررنگی در نامزدها داشته باشد.
خانه ماهرخ
کارگردان: شهرام ابراهیمی
تهیهکنندگان: محمد محمدی و شهاب حسینی
بازیگران: امیررضا دلاوری، رحمان باقریان، مهری آلآقا، محمد قوام، نسیم کیانی و آتنه فقیهنصیری
داستان: ماهرخ که مشغول بازی در اولین فیلمش است، وارد خانه میشود و توسط همسرش کیوان و دوستان مشترکشان، به مناسبت تولدش غافلگیر میشود. حجم برف شادی روی سر و هیکل ماهرخ بیشازحد است، کیوان به او نزدیک میشود و همین که برای روشن کردن شمع روی کیک فندک میزند، ماهرخ آتش میگیرد. کیوان به اتهام به آتش کشیدن ماهرخ، دادگاهی میشود و شبهات و سوالات متعددی مطرح میشود. ظاهرا کیوان به دلیل حسادت یا مخالفتش با ماهرخ برای بازی در فیلم چنین بلایی را سرش آورده است.
تکمله: شهرام ابراهیمی پس از تجربیات بسیاری که در حوزه ساخت سریال، تهیهکنندگی، بازیگری و کارگردانی مستند به دست آورد، حالا در نخستین کار بلند سینمایی خود، یک درام ملتهب را دستمایه ساخت قرار داده است. فیلمی که شهاب حسینی را در مقام تهیهکننده و مشاور کارگردان به خود میبیند. از آن دست فیلمهایی که افتتاحیهای شاد و خوب دارد و ناگهان درام با یک اتفاق شوکهکننده، تغییر مسیر داده و ملتهب میشود.
آفتاب نیمهشب
کارگردان و تهیهکننده: شهریار بحرانی
بازیگران: مجموعهای از بازیگران تئاتر ایران
داستان: این فیلم سرگذشت مردان بلندبالایی است که پس از پاییز ۱۳۶۳ با تلاش و مشقت، در روزگار تنهایی و مظلومیت، مجاهدانه جنگیدند.
تکمله: از جدیدترین ساخته شهریار بحرانی بهعنوان نخستین فیلم موشکی سینمای ایران نام برده میشود. گفته میشود این فیلم برمبنای تحقیقات مستند شکل گرفته و برای اولینبار، بخشی از توان موشکی نیروی هوا فضا را به نمایش میگذارد. فیلمی که پاییز سال گذشته با حضور بازیگران تئاتر ایران و عربزبان جلوی دوربین رفته تا جدیدترین فعالیت شهریار بحرانی ۱۱ سال پس از ملک سلیمان شکل بگیرد.
گل به خودی
کارگردان: احمد تجری
تهیهکننده: علی قائممقامی
بازیگران: ابوالفضل رجبی، رایان سرلک، الآی بشارت، آرینا تجری، محمدرضا علینیا، شقایق فراهانی، نسیم ادبی، علیرضا استادی و ستاره حسینی
داستان: فیلم به آمال و آرزوهای چند کودک میپردازد که در پرورشگاه زندگی میکنند و به کمک چند عروسک، وارد ماجراهایی فانتزی و پراسترس میشوند.
تکمله: فیلم در تابستان امسال جلوی دوربین رفت؛ فیلمی که فضایی موزیکال و عروسکی دارد. از نکات جالب فیلم، حضور پازلبند در این اثر است که علاوهبر بازی، قطعات موسیقایی اثر را نیز تنظیم و اجرا کردهاند.
ستارهبازی
کارگردان: هاتف علیمردانی
تهیهکننده: علی سرتیپی
بازیگران: فرهاد اصلانی، مایکل مدسن، شبنم مقدمی، مارشال منش، ملیسا ذاکری، لیندا جویز، هاوارد رسنزتین و دان لیستر
تکمله: فیلم قرار بود در جشنواره سال گذشته نمایش داده شود که به دلیل طولانیشدن مراحل فنی، به جشنواره امسال رسید. فیلمهای علیمردانی همواره مورد علاقه جشنواره و مخاطب بودهاند. حال باید دید این فیلم که بازیگران ایرانی اندکی دارد و از حضور بازیگری، چون مایکل مدسن (بازیگر آثار تارانتینو) و بازیگر «دزدان دریایی کارائیب» (مارشال منش) بهرهمند است، آیا خواهد توانست اقبال ملودرامهای قبلی کارگردان را تکرار کند یا خیر.
آهو
کارگردان: هوشنگ گلمکانی
تهیهکننده: جواد نوروزبیگی
بازیگران: رضا کیانیان، علی مصفا، حامد کمیلی، سهیلا رضوی، رضا یزدانی و سپیده آرمان
داستان: فیلم حکایت انزوای خودخواسته دختری است که آرزوهایش را بربادرفته میبیند، اما هنوز امیدش را از دست نداده است.
تکمله: مخاطبان جدی سینمای ایران، چندین دهه هوشنگ گلمکانی را در مقام منتقد و روزنامهنگاری باسابقه دیده و زبان به تحسین او گشودهاند. گلمکانی که علاقهمندی به کارگردانی را پیشتر در ساخت مستند به اثبات رسانده بود، حالا در گامی جدی، وارد گود ساخت فیلم بلند شده و بهعنوان نخستین کار بلند سینمایی خود، یک داستان زنانه را دستمایه ساخت قرار داده است. فیلمی که طی آن از مشاوره سامان سالور نیز بهره برده و حالا باید دید سلیقه سینمایی این منتقد سختگیر و مشکلپسند در حوزه کارگردانی، تا چه اندازه به مذاق منتقدان دیگر، داوران جشنواره و مخاطبان جدی سینما خوش خواهد آمد.
حکم تجدیدنظر
کارگردان: محمدامین کریمپور
تهیهکننده: رضا کریمی
بازیگران: ژاله صامتی، همایون ارشادی، فرید سجادیحسینی، گیتی قاسمی، زیبا کرمعلی، شاهرخ فروتنیان، احسان امانی و آرش عدلپرور
داستان: آرش به اتهام قتل نامزدش لیدا در زندان بهسر میبرد و در انتظار دادگاه است. او برای مادرش فرشته قسم میخورد که بیگناه است. فرشته به کمک وکیل آرش و یکی از دوستانش بهروز ساجدی، بهدنبال جمعآوری مدارک و شواهدی برای اثبات بیگناهی پسرش است.
تکمله: خبر کارگردانی یک ستاره پرمخاطب اینستاگرامی، نخستین چاشنی انفجاری این پروژه بود. خبری که سبب شد تا نام فیلم و اخبار آن در طول چند ماه که از دریافت مجوز ساخت آغاز شده بود، تا امروز به دقت زیر رصد مطبوعات و مخاطبان چندمیلیونی او در فضای مجازی قرار بگیرد. هرچند محمدامین کریمپور تلاش کرد تا به صورت چراغخاموش و با دوری از حواشی، فیلم را جلوی دوربین ببرد، اما شدت کنجکاویها، مخاطب را در جریان تمام برهههای تولید این فیلم قرار داد. البته که طبق شنیدهها، «حکم تجدیدنظر»، بهعنوان نخستین تجربه یک فیلمساز جوان، به فیلم خوبی تبدیل شده که تنها، بازی درخور توجه ژاله صامتی، یکی از ارکان قدرتنمایی آن است.
ابلق
کارگردان: نرگس آبیار
تهیهکننده: محمدحسین قاسمی
بازیگران: بهرام رادان، الناز شاکردوست، مهران احمدی، هوتن شکیبا و گلاره عباسی
تکمله: جدیدترین ساخته نرگس آبیار که حجم بیشتر آن در تهران ضبط شد، با نام قبلی «بیوقتی»، اردیبهشت امسال و در سکوت کامل خبری جلوی دوربین رفت. فیلمی که گفته میشود علیرغم تم زنانه و همیشگی سینمای آبیار، از تمام ساختههای او متفاوت است و بازیگران آن، نقشآفرینیهای جانانهای داشتهاند که تا اندازههای دریافت سیمرغ پیش میروند.
مامان
کارگردان: آرش انیسی
تهیهکننده: مجید برزگر
بازیگران: رویا افشار، امیر نوروزی، امیر شمس، رها حاجیزینل و عرفان ابراهیمی
داستان: فیلم درباره خانوادهای است که در زمان جنگ از آبادان مهاجرت میکنند و به این ترتیب، سه دوره از زندگی شخصیت مامان را میبینیم.
تکمله: «مامان» نخستین ساخته بلند سینمایی آرش انیسی است که تا پیش از این در حوزه فیلم کوتاه و مستند فعالیت داشت. پروسه ساخت این فیلم، دو سال به طول انجامید. در ابتدا قرار بود بهمن کامیار تهیهکنندگی این فیلم را برعهده داشته باشد که این مسئولیت در انتها به مجید برزگر محول شد. گفتنی است به جز افشار، مابقی بازیگران، از چهرههای فعال حوزه تئاتر هستند.
شیشلیک
کارگردان: محمدحسین مهدویان
تهیهکننده: محمدرضا منصوری
بازیگران: رضا عطاران، ژاله صامتی، پژمان جمشیدی، مهلقا باقری، وحید رهبانی، عباس جمشیدیفر و جمشید هاشمپور
تکمله: تجربه جدید محمدحسین مهدویان که در حوزه کمدی رقم خورده، از همین الان یکی از وسوسهانگیزترین فیلمهای جشنواره است. تجربهای جدید با بازیگرانی متفاوت که تاکنون در کارنامه مهدویان حضور نداشتهاند. «شیشلیک» یکی از نخستین آثاری بود که بعد از فروکش کردن تب کرونا در اوایل تابستان امسال جلوی دوربین رفت و مراحل فنی خود را با آرامشخاطر سپری کرد تا با طیبخاطر قدم در وادی جشنواره بگذارد. فیلمی که برخی گمانهزنی کرده بودند که به دلیل فضای متفاوت آن، قصد شرکت در جشنواره امسال را ندارد، اما بهعنوان آخرین فیلم، در آخرین دقایق قانونی ثبتنام، فرم را پر کرد و مخاطبان بسیاری را شادمان کرد.
اوج ۱۱۰
کارگردان: سیاوش سرمدی
تهیهکننده: جلیل شعبانی
بازیگران: مجموعهای از بازیگران تئاتری
داستان: فیلم، به بخشهایی از زندگی شهید ستاری میپردازد.
تکمله: نام قبلی فیلم «آذرخش» بود که برگرفته از یکی از پروژههایی بود که شهیدستاری در زمان حیاتش آن را کلید زده بود. فیلمی که با بازیگران تئاتری ضبط شده و علیرضا داوودنژاد را در مقام مشاور کارگردان به خود میبیند.
پدری
کارگردان: حسین دارابی
تهیهکننده: محمدرضا شفاه
بازیگران: فرهاد قائمیان، وحید رهبانی، مهدی حسینینیا، مجید نوروزی، امیر نوروزی و نازنین فراهانی
داستان: فیلم در دهه ۶۰ و حوادث سیاسی ملتهب آن دوران میگذرد.
تکمله: داستان ملتهب فیلم در سالهای ابتدایی انقلاب رخ میدهد. نام ابتدایی فیلم «پدری» بود و سپس به «مصلحت نظام» تغییرنام داد، اما انگار با همان نام «پدری» در جشنواره شرکت میکند. فیلمی که فیلمبرداریاش در سکوت کامل خبری بهپایان رسیده و گفته میشود اشارات سیاسی مستقیمی به وضعیت جامعه دهه ۶۰ کشور دارد. این روزها، آخرین مراحل فنی فیلم درحال انجام است.
هرماس
کارگردان: مهدی صاحبی
تهیهکننده: ابوذر پورمحمدی
بازیگران: برزو ارجمند، شیدا خلیق، علیرام نورایی، مریم بوبانی، فریبا کوثری، شبنم قلیخانی، علی باقری، رضا رویگری، بهنوش بختیاری و علیرضا براتی
داستان: فیلم، روایتگر ماجراهای دختری خبرنگار در ایران، عراق و فرانسه است که قصد دارد تریبون مردم باشد اما...
تکمله: نام قبلی فیلم «شبانههای ورونیکا» بود. صاحبی که سه سال پیش با «ترانه»، فیلمی درباره مدلینگ دختران کار کرده بود، حالا در تجربهای متفاوت، تصویربرداری در سه کشور ایران، عراق و فرانسه را از سر گذرانده است. شنیدهها حاکی از بازی خوب «شیدا خلیق» در این فیلم سخت است.
طبقه یکونیم
کارگردان: نوید اسماعیلی
تهیهکننده: غلامرضا آزادی
بازیگران: مهدی هاشمی، صحرا اسداللهی، سیروس همتی، خسرو احمدی، قاسم زارع، شهره سلطانی، بهروز پناهنده، مهران رجبی، امیرمحمد متقیان، اسدالله یکتا و رامتین پورقاسمیان
داستان: داستان این فیلم در یک صبح زمستانی آغاز میشود که بهنام قصد ورود به شرکت دارد، اما سرگرد سعیدی که فردی کارکشته است به دنبال سارقان انبار شرکت آمده و با مشاهده رفتار و عملکرد بهنام شک و تردیدش بیشتر میشود. با این اتفاق ساده زندگی بهنام دستخوش تغییرات مختلف شده و ناگهان همهچیز برای او عوض میشود.
تکمله: خیلی جالب است که حسین نمازی که تا پیش از این فیلم و سریالهایی با محوریت درامهایی ملتهب ساخته، یک فیلمنامه کمدی بنویسد. نوید اسماعیلی که پیشتر تلهفیلم مامان مهشید را از او سراغ داریم، در نخستین تجربه کارگردانی فیلم بلند، با یک دوجین بازیگر کمدی، قدم در ساخت این فیلم گذاشته که باید ببینیم تا چه اندازه در جشنواره امسال مورداقبال داوران و مخاطبان قرار خواهد گرفت.
روز ششم
کارگردان: حجت قاسمزادهاصل
تهیهکننده: رحمان سیفیآزاد
بازیگران: مصطفی زمانی، جمشید هاشمپور، بهاره افشاری، امیر جعفری، همایون ارشادی، مهران احمدی، افشین هاشمی، مهدی حسینینیا و بهرام ابراهیمی
داستان: فیلم، داستان یک زندانی به نام احمد را روایت میکند که طی ماجرایی پیچیده و معمایی، درصدد اثبات بیگناهی خود برمیآید.
تکمله: یکی از وسوسهکنندهترین امتیازهای فیلم، تماشای بازی مصطفی زمانی پس از یک دوری ۴ساله از سینماست. فیلم بعدها به «نیش» تغییر نام داد، اما انگار با همان نام «نیش» در جشنواره حضور دارد. گفته میشود تم معمایی اثر، به نقطهقوت آن تبدیل شده که میتواند موردتوجه داوران و مخاطبان قرار بگیرد.
لاکپشت و حلزون
کارگردان: رضا حماسی
تهیهکننده: شهرام گیلآبادی و هوشنگ نورالهی
بازیگران: علی مصفا، لیلا زارع، سام نوری، مهران نائل، پانتهآ مهدینیا، محمد نریمانی و علی رستگار
داستان: پدرام ۱۰ ساله با مادرش افسانه زندگی میکند و مشکلات زیادی با او دارد. افسانه قصد ازدواج دارد، اما با مخالفت پدرام روبهرو است و دلیل مشکلات پدرام را همین مساله میداند. پدرام با جوان عجیب و غریبی آشنا میشود و یک رابطه دوستی پنهانی بین آنها شکل میگیرد.
تکمله: فیلم در حوزه کودک و نوجوان است و فیلمبرداری آن چند روزی است که آغاز شده و قصد دارد تا با طی کردن تدوین همزمان خود را به جشنواره برساند. در این فیلم، محمدرضا اصلانی در قامت مشاور کارگردان حضور دارد.
طلاخون
کارگردان و تهیهکننده: ابراهیم شیبانی
بازیگران: شهاب حسینی، حسام منظور، زهرا حاتمی، ترنم کرمانیان و بهار قاسمی
تکمله: طبق شنیدهها، این فیلم، داستان ملتهبی دارد و در ارتباط با قتلهای زنجیرهای است که توسط یک زن اتفاق میافتد. چهارمین ساخته ابراهیم شیبانی با توجه به اینکه به جشنواره سال گذشته ارائه نشد، بهدلیل عدماکران در سال جاری، در جشنواره امسال رونمایی میشود. نام قبلی فیلم «خورشید همچنان میدرخشد» بود و اوایل زمستان سال گذشته در قزوین کلید خورد.
سایه زندگی
کارگردان و تهیهکننده: حمید خیرالدین
بازیگران: صدرالدین زاهد، رزیتا فضایی، جوشرلی، احسان امین سرشت، پیپاوینزلو و سارا سعادت
داستان: جان، استاد دانشگاه و نویسندهای مهاجر به فرانسه و انگلیس است. او بهخاطر پیشینه فکری پس از مهاجرت، همسر و خانواده خود را رها و با مارتا، زنی اروپایی ازدواج میکند. مارتا او را ناگهان رها میکند و...
تکمله: نام ابتدایی فیلم «جان سایه» بود. خیرالدین، از کارگردانان قدیمی سینماست که بیش از دو دهه در ایران حضور نداشت. مخاطبان جدی سینما این کارگردان را با فیلمهایی، چون «آهوی وحشی»، «عصیان»، «کمین» و «سجده بر آب» بهخاطر میآورند. خیرالدین، پس از ۲۳ سال، «سایه زندگی» را در لندن جلوی دوربین برد. فیلمی که در ابتدا قرار بود ماهچهره خلیلی نقش اصلی آن را بازی کند که با درگذشت او، این امکان محقق نشد.